Нека твоят път те води...
от Илюзията към Реалността; от Тъмнината да пребъде Светлина; от Смъртта да разцъфне Вечността.


01 септември 2008

как се прави масала чай

Масала чаят е много специална напитка - силен, пикантен, разнообразен и неустоим като самата Индия. Думичката "масала" означава микс от подправки, произволен микс. И верен на името си масала чаят има повече рецепти за приготвяне, отколкото човек може да опита в един-единствен живот. Затова ще ти разкажа само за най-основните му и често срещани вариации, а после ще дам шанс на твоята изобретателност и въображение.

Основата е силен черен чай като Ассам. Има и варианти с други черни чайове като Нилгири и Кеемун, може да опиташ и черен чай без кофеин (Даржелинг чайовете са прекалено деликатни за тази рецепта). Важно е да избереш силен чай, който харесваш и чийто аромат не поддава лесно на провокацията на подправките. Носят се слухове за варианти със зелен чай или дори Ройбос вместо черения чай, но това са предимно съвременни западни интерпретации.


Масала миксът от подправки може да съдържа най-разнообразни неща, в най-разнообразни пропорции. Основните действащи лица, които му придават специфичния аромат, обикновено са:

  • кардамом
  • канела
  • джинджифил
  • звезден анасон
  • черен пипер
  • карамфил
Освен тях, често се срещат и:
  • индийско орехче
  • какао или шоколад
  • ванилия
  • женско биле (сладниче)
  • шафран
  • аджвайн
  • кориандър
Трябва и захар. Може да е съвсем обикновена, но когато е нерафинирана освен по-полезна, тя е и по-ароматна и прави вкусът по-богат, а ароматът по-плътен. Захарта не само подслажда, нейната основна функция е да изкара аромата на подправките и да усили присъствието им. Тук важно правило е не просто да има захар, а захарта да е много!

А също и мляко.
Обикновено се използва пъномаслено прясно краве мляко, но ако предпочиташ може да го замениш със сметана или пък растително мляко (соево, оризово и т.н.). Млякото е в съотношение от 1:3 (1 част мляко, 3 части вода) до 1:1 спрямо водата, според конкретната рецепта и твоето вътрешно усещане.

Начин на приготвяне
В идеалния случай подправките са цели - канелата на пръчки, кардамомът на шушулки, черният пипер на зърна и т.н. Ето тук е моментът да ги натрошим или смелим, като така получаваме възможно най-силния аромат.
  • слагаме захарта и подправките във водата и варим 6-10 минути
  • добавяме черния чай и млякото, спираме огъня и запарваме 3-5 минути
  • прецеждаме и сервираме :)
Най-лесно е да се сдобиеш с готов микс за масала, ако не си роден експериментатор като нас :) Вариантите, които можем да ти предложим в нашата къща за чай и мъдрост са два:
  • Красиви непалски копринени торбички с различни масала миксове, заедно с черния чай вътре. Сваряваш със захар, добавяш мляко, прецеждаш и сервираш. Има няколко вида с различни преобладаващи подправки, рецептите са оригинални непалски.
  • Насипен масала микс на име "Йога чай", който да свариш със захар, а после да добавиш черен чай за 3-5 минути (предлагаме и няколко вида черен чай, който е подходящ за тази рецепта). Когато сложиш и млякото, прецеждаш и масала чаят е готов!
Имаш ли любима рецепта за масала, която искаш да споделиш? Давай смело :)