Нека твоят път те води...
от Илюзията към Реалността; от Тъмнината да пребъде Светлина; от Смъртта да разцъфне Вечността.


29 август 2008

как се прави хубав чай - въведение



За да си направим хубав чай има няколко прости правила.


Първо правило
Хубав чай се прави с много любов и внимание. Отношението ни към него и мислите, които ни съпровождат в процеса на правенето му се запечатват в чая и променят както вкуса, така и въздействието му върху този, който го пие. На грубо материално ниво нашата разсеяност може да ни попречи да спазим времето и температурата за приготвяне, а на по-фино енергийно ниво - да го зареди с негативна енергия и по този начин да наруши харомонията и в напитката и в този, който й се наслаждава.



Второ правило
Нужно е да използваме чиста и прясна вода. Ако няма друга алтернатива освен водопровода - нека водата е добре източена от студения кран. Изключително благоприятно е да използваме структурирана вода.



Трето правило
Трябва да знаем какъв е чаят - бял, жълт, зелен, черен, билков, плодов или микс от няколко вида. Според това се определя и количеството чай, което ще използваме, температурата на водата, с която ще го запарваме, както и времето, което му е необходимо. Ето един бърз ориентир:



Черен чай
Запарва се с вряла вода, между 3 и 5 минути.
Ако е чист и класен - 3 мин. са напълно достатъчни.
Ако е ароматизиран, нека да са 5 мин. Оставен по-дълго започва да горчи неприятно, без да се засили ободряващото му действие.
Количеството е обикновено около 3 гр. (3 ч.л.) на 200 мл. вода.
Захарта подсилва аромата и вкуса му, а млякото го прави по-богат и плътен. Препоръчваме го добре подсладен и с малко мляко.


Зелен чай
Запарва се с вода, която първо е завряла, а после е охладена до 75-80 градуса. Нужни са му между 1 и 3 минути. Ако е чист и класен - 1 минута е достатъчна. Ако е ароматизиан 2-3 минути ще му позволят да стане по-ароматен. И той като черният чай започва да горчи, ако не се извади навреме. Със зеленият чай може да се прави и втора и трета цедка, като често втората цедка е с по-мек и добър вкус от първата. Втората и третата цедка, обаче, не трябва да са повече от 3-4 часа след първата, иначе чаят губи качествата си. Количеството варира много според вида на зеления чай, може да е от 2 до 5 гр. за 200 мл. вода.
Захрата и млякото не допринасят особено за вкуса на зеления чай, дори напротив. Препоръчваме го чист.


Бял и жълт чай
Запарва се с вода, която първо е завряла, а после охладена поне до 75 градуса. В идеалния случай водата не е от градския водопровод, а от планински извор, тъй като този чай е много нежен и деликатен. Планинската вода може и да не е завряла. Времето за запрване е 1 минута, най-много 2 мин. Вкусът е толкова нежен и деликатен, а цветът толкова ефирен, че само истински ценител би могъл да му се наслади подобаващо. Задължително се консумира чист.


Плодов чай
Запарва се с вряла вода, между 8 и 10 минути обикновено са достатъчни. Отива му да е подсладен, често е вкусен и охладен. Може парченцата плод да бъдат оставени да плуват свободно в готовия чай, а също и да бъдат лакомо погълнати с чая :)



Билков чай

Тук универсално правило няма, защото всяка билка има свой характер. Дори една обикновена лайка може да има различни изисквания според това къде е расла, как е набрана и изсушена, както и според чаепиецът и неговите нужди. Важно е да се внимава как се смесват билките, защото някои комбинации може да са много благоприятни, а други - дори опасни.

Южно африкански чай - Ройбос и Хъни Буш
Запарва се с вряла вода, между 8 и 10 минути обикновено са достатъчни. Количеството трябва да е по-щедро: 2 гр. или 5 ч.л. на всеки 200 мл. вода. Няма проблем да остане във водата по-дълго. Запарката запазва качествата си поне седмица-две (съхранена в хладилник) и е може би най-добрият студен чай. И чист и подсладен е много приятен и лек на вкус. Отиват му лимон и всякакви други плодове, които може да добавите при запарката или след като го охладите.

Латино чай - Мате
Може да се приготвя по различни начини. Запарката е с вряла вода, 5-10 минути. Количеството е щедро като при Ройбос и Хъни Буш - 2 гр. или 5 ч.л. на всеки 200 мл. вода. Традиционните начини за приготвянето и сервирането му, обаче, са цяло приключение, което заслужава да бъде преживяно поне веднъж! Повече информация (на български) за историята и традицинното му приготвяне има в статията на Va Va Lu: Вече можем без кафе и чай.... защото имаме Мате:)

Има още много тънкости и хитрини.. но за тях тепърва ще ви разкажем!


7 comments:

Анонимен каза...

Това, което прочетох за проготовлението на чая е магическо. Много ми хареса и мисля да се използвам технологията, описана за направата на чай. Вярвам че начина, по който се приготвя чая и мислите с които се приготвя влияят на вкуса и ефекта от чая. :)

Анонимен каза...

А знаете ли как се прави масала... Чух за нея че е по сециален чай. Сигурно се води към билковите защото има подправки ?

Анонимен каза...

lubopitko,

знаех си, че нещо липсва в тази статия и се чудех какво... мерси, че ми напомни :) специално в твоя чест има нова статия на тема масала чаят, можеш да я видиш тук: http://www.vedahouse.bg/2008/09/blog-post.html

Анонимен каза...

zaduljitelno 6te vi posetya,kakvo po-hubavo ot tova da piesh chai v normalna chasha( a ne kakto go servirat navsyakude drugade v chashka ot kafe s kraino nedostatuchno voda!!!! ) i pri lipsa na zigaren dim!!!! Eto i moya komentar / vupros : az sushto obicham i predpochitam cherniya si chai sus smetana/mlyako , no naskoro prochetoh , 4e mlyakoto sudurja enzimi, koito pokrivat stomaha kato s " pelerina" i absoljutno mu pre4at da usvoi poleznite ve6testva ot cherniya chai...

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6241139.stm

http://www.medpagetoday.com/PrimaryCare/DietNutrition/tb/4826

tova sa purvite dva link-a, koito izlizat, vie sus sigurnost moje da si namerite po-podrobna informaziya...

Vse pak, izboryt e na klienta - dali da ostane veren na po-dobriya i poznat vkus, ili da promeni tradizionnata si " chaena" zeremoniya, za da se vuzpolzva ot zdravoslovnite efekti,koito chistiya chai predlaga!

:))))))

Zavisi koi kakvo tursi i koi i zashto pie chai....

chilledbeats каза...

Колко много се зарадвах :) като попаднах на тази статия! Всеки ден минавам покрай къщичката, но така и все още не съм се спирала за да изпия едно чайче но мисля да го коригирам! Рецептата за масала чая е невероятен, много обичам наситения вкус, който подправките добавят :P

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Zlatina,

Благодаря за милите думи :)

А дали млякото абсолютно пречи на усвояването на полезните вещества от черния чай? Статиите, които си споменала говорят за изолирано проучване на един конкретен положителен ефект от чая и се осмеляват единствено да предлагат възможно обяснение, а не крайно заключение или дори препоръка. Ако погледнеш нещата от другата страна - тази на млякото - за него аюрведа казва, че е полезно да се консумира само нощем, когато сме под влиянието на лунната енергия, забранява да се комбинира с каквото и да е (дори и чай), ограничава количеството до 150-200 мл на ден, и препоръчва да е топло и задължително с подправки. Аюрведа идва от Индия, а в Индия черният чай се пие с прясно мляко....

Моят личен съвет - пий си чая както ти харесва, освен ако това не ти създава някакъв конкретен проблем. Никога не можеш да се съобразиш с всички правила и нови открития наведнъж.

Ако, обаче, имаш нужда да се довериш на по-висш авторитет и да се опиташ да подчиниш живота си на правилата му - то избери само един: аюрведа, съвременната наука, шаманската мъдрост или каквото друго предпочете сърцето ти.... и игнорирай останалите :)

Да ти е сладко!